Det kommer gjerne en serie hver sesong som presenterer noe grensesprengende nytt, blir snakket mye om og som evner å fenge et stort publikum. Såkalte it-serier. Eksempler på slike serier har vært 24, Prison Break, Grey's Anatomy, Pushing Daisies og Dexter.
Denne TV-høsten er det for meg serien Fringe som står ut.
J.J Abrams som ga oss, den etter min mening undervurderte serien Alias og Lost står bak og har fått med seg Roberto Orci og Alex Kurtzman (manusforfatterne bak fjorårets blockbuster Transformers)
Hvis du aldri har sett Fringe er det vanskelig eller bortimot umulig å forklare hva slags serie det er eller hva den handler om. Fringe er skummel, ekkel, morsom, absurd, dramatisk, humoristisk, men fremfor alt underholdende.
Fringe handler om FBI-agenten Olivia Dunham som kommer borti en rekke merkelige hendelser. For å etterforske disse trenger hun hjelp av den meget eksentriske Dr. Walter Bishop. Bishop er i utgangspunktet sperret inne på et mentalsykehus og Olivia trenger derfor hjelp av Bishops sønn, Peter, for å få han utskrevet. Det viser seg at Dr. Bishop tidligere har drevet hemmelig forskning i et hemmelig kjellerlaboratorium på Harvard og nå gjenåpnes denne laben til Dr. Bishops nye forskning. Peter blir nødt til å fungere som bindeledd mellom Walter og Olivia fordi han er bortimot den eneste som forstår noe av det faren sier eller driver med. Peter, Olivia og Walter danner et slags team og blir innlemmet i fringe divisjonen av homeland security, som skal komme til å etterforske mange uforklarlige (eller på grensen til uforklarlige) hendelser. Samtidig ligger det mange ufortalte historier i fortiden. Blant annet i Peters, som tydelig er på flukt fra noe eller noen. Forholdet mellom far og sønn kan vel heller ikke sies å være noe typisk A4-forhold.
Fringe har blitt sammenlignet med X-files og det har også blitt sagt at dette er en dårligere versjon av X-files. Personlig har jeg aldri hatt noe forhold til X-files fordi jeg aldri så på mer enn et par episoder av serien. Fenomenet unormale hendelser går igjen i begge seriene. Der ting ikke alltid ble forklart i X-files blir det meste forklart i Fringe. Forklaringene er riktignok ofte helt utrolige. Tittelen på serien Fringe, spiller på den delen av vitenskapen som kalles fringe science, forskning og vitenskap helt på kanten, høyst spekulativ og vanskelig å bevise.
Jeg kan like godt nevne først som sist at eksperimentene, forskningen og handlingen ikke legger skjul på at dette er en science-fiction serie. Hvis du er av den logiske fornuftige typen kan din opplevelse som seer fort ødelegges av tanker som "det der går jo ikke an". Man må ta Fringe for det det er ment å være, underholdning.
For min del er det gledelig å se Joshua Jackson vår alles drømmekjæreste Pacey fra Dawsons Creek tilbake på skjermen. Hans kvinnelige motspiller Anna Torv er sterk og samspillet dem i mellom er godt. Jeg kan lukte en romantisk storyline mellom disse to et stykke inn i fremtiden, men for nå har manusforfatterne valgt å ikke gå den veien. John Noble spiller Dr. Walter Bishop som ikke er helt som alle andre, for å si det mildt...
Fringe blir sendt tirsdager kl. 21 på Fox.
Kanalen har gitt serien en full sesong.
Jeg så episode 7 i går og jeg er totalt hekta... :)
Kommentarer